Kiteles – Wat is kitesurfen? En een korte geschiedenis

Voordat je er zelfs maar aan dacht om vliegerles te nemen, stelde je jezelf waarschijnlijk deze vraag. Is een voor de hand liggende vraag, maar een die een beetje aandacht verdient om te beantwoorden. Kitesurfen in zijn meest eenvoudige vorm is de kunst om jezelf vast te maken aan een krachtige vlieger en een combinatie van de wind in de vlieger en de weerstand die door het board wordt gegenereerd te gebruiken om over het water te rijden. Er zijn veel verschillende namen voor dezelfde Kitesurfinglesson zandmotor sport en er kan naar worden verwezen als kitesurfen, kiteboarden, vliegsurfen om er maar een paar te noemen. Er zijn verschillende stijlen van kitesurfen, voornamelijk freestyle, wake-stijl, golfsurfen en snelheid, over het algemeen vereisen verschillende stijlen verschillende soorten uitrusting en werken ze je lichaam op heel verschillende manieren. Kitesurfen is momenteel de snelst groeiende watersport ter wereld en hierdoor worden veel van de veiligheidsaspecten van de sport steeds beter, geleid door de verandering naar de-powerable bow-style kites.

Het idee om een eenvoudige vlieger als voortstuwingsmiddel te gebruiken dateert uit de 12e eeuw toen de Chinezen vliegers gebruikten om hun kano’s over het water te trekken. Dit vliegerzeilen, zoals het bekend stond, werd vervolgens in de 19e eeuw herontdekt door George Pocock, die het basisontwerp van de vlieger nam en door het formaat te vergroten in staat was om karren op het land en schepen op het water te trekken. De vlieger die Pocock bouwde, was ontworpen met 4 lijnen en de karren en boten die ze trokken, konden tegen de wind in varen en de vlieger zelf kon genoeg kracht genereren om ze van de grond te tillen en ze een tijdje aan te drijven.

Pas in de jaren ’80 loste Wipika het probleem van al deze eerdere vliegerontwerpen op… hoe ze vanaf het water te lanceren. De Leading Edge Inflatable (LEI) vlieger was geboren. In de jaren negentig toonden Laird Hamilton en Manu de mogelijkheden van kitesurfen aan een stel surfers en extreme sportjunkies voor de kust van Maui, sindsdien is de populariteit explosief gestegen, waardoor het de snelst groeiende watersport ter wereld is geworden. Door de vooruitgang in de vliegertechnologie is het veiliger en sneller om te leren, wat betekent dat het de afgelopen 5 jaar nog toegankelijker is geworden. Als je vandaag een paar vliegerlessen neemt, kun je verwachten dat je binnen ongeveer een week aan de slag kunt, kort daarna. sprongen, backloops.

Sam Guest is een IKO Kitesurf Head Instructor die momenteel werkt in Tarifa, Spanje. Hij heeft 10 jaar ervaring in de watersportindustrie en heeft een passie voor het leven, de oceaan en het helpen van mensen om het meeste te halen uit wat ze hebben.

Vliegeren is iets dat de meeste kinderen in hun leven hebben gedaan, maar nu wordt het beter. Het is nu een van de nieuwste, maar snelst groeiende populaire watersporten voor sensatiezoekers. Als je windsurfen hebt geprobeerd, dan is dit de volgende stap voor spanning en sensatie.

Vliegeren is een passief veilig spel. Als je de ene echter voor andere doeleinden gebruikt, kan het spannend zijn. Het gebruik van vliegers voor voortstuwing is afkomstig van de Chinezen en de wortels gaan terug tot de 14e eeuw.

In de jaren 1800 werden vliegers gebruikt om schepen en karren voort te stuwen en toen we verder gingen naar de jaren 70, werden Kevlar en Spectra vliegende vliegers gemaakt, waardoor ze beter controleerbaar en efficiënter werden met meer vliegertractie. In de jaren 80 werden vliegers gecombineerd met sneeuwski’s, rolschaatsen, kano’s, schaatsen en waterski’s.

Omdat mensen altijd iets nieuws vinden, is het gebruik van powerkites ontwikkeld om een berijder het water op te trekken met een klein surfboard of kiteboard. Iets radicaals uit iets simpels.

De ontwikkeling van kitesurfen is doorgegaan naarmate er betere ontwerpen naar voren kwamen. In november 1984 werd het eerste opblaasbare ontwerp gepatenteerd. Sindsdien is het door veel bedrijven gebruikt om hun eigen producten te maken.

In 1997 werd het vliegerontwerp “Wipika” ontwikkeld en verkocht. Het had voorgevormde opblaasbare buizen en het eenvoudige hoofdstelsysteem dat hielp bij het opnieuw lanceren in het water. In 1997 werden kiteboards ontwikkeld en vervingen de ski’s. In 1999 veranderde kitesurfen in een mainstream sport. De eerste wedstrijd vond plaats in Maui in september 1998 en sindsdien zijn er veel scholen ontstaan die kitesurfen onderwijzen.

Kitesurfen geeft de onverschrokken watersportliefhebber de kans om het water op te gaan wanneer de wind waait, aangezien de uitrusting draagbaar en gemakkelijk te vervoeren is. Het is niet alleen leuk om te doen, maar soms ook spectaculair om naar te kijken.